Duurzaam

Duurzaamheid
Met trots kunnen wij zeggen dat wij als eerste bloemist in de gemeente Waadhoeke gecertificeerd zijn voor de ‘Barometer duurzaam bloemist’. Onlangs mochten wij het zilveren certificaat van het onafhankelijke keurmerk in ontvangst nemen. Na de upgrade van onze bloemen- en cadeaushop en onze website hebben wij ons nog meer toegelegd op het gebruik van bloemen van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid. Zo komt 30% tot 50% van onze bloemen en planten van een kweker die duurzaam kweekt. Bij kweken op een milieubewuste en duurzame manier kun je denken aan minder CO2-uitstoot, hergebruik van water, duurzamere verpakkingen, restafval omzetten naar warmte, enzovoort. Bedrijven die zo’n naam dragen zijn ook gecertificeerd.

Eco vazen
Om verder duurzaam te kunnen ondernemen hebben wij er voor gekozen om alleen nog maar eco vazen te leveren bij onze boeketten. Zoals de naam het eigenlijk al zegt is eco glas gemaakt van gerecycled glas. Een bijkomend voordeel van eco glas is dat het op een veel lagere temperatuur smelt en daardoor is er veel minder energie nodig voor de productie.

Bloementas & verpakking
Vanaf nu worden veel boeketten bezorgd in onze kartonnen bloementas. Die is gemaakt van karton en kan gewoon bij het oud papier. De andere boeketten worden in ons BOPP-folie of ons FCS goedgekeurd papier verpakt. Dit is 100% afbreekbaar.

Speciale boekettenlijn
Omdat wij nu duurzaam bloemist zijn, hebben wij een speciale boekettenlijn samengesteld waarin zeker 50% van het boeket duurzaam is. Dit kun je herkennen aan het speciale kaartje aan het boeket. Kijk voor het aanbod op onze website of kom langs in de winkel. De boeketten zijn er variërend van een gemengd boeket tot plukboeket. Zo is er voor iedereen een boeket dat bij hem of haar past.

Heb je een mooi boeket op onze website gezien, deze is gemakkelijk te bestellen. Voor 13.00 uur besteld is dezelfde dag nog geleverd. Wil je het boeket liever ophalen? Kies dan voor de optie ‘afhalen’.

Echter komt er voor een certificaat meer nog meer bij kijken, zo voldoen wij aan de volgende punten;

Gebruik van chloorvrij papier;

Bij gebruik van kunststof hoezen/folies: alleen polypropyleen (polypropeen kan eenvoudig gerecycleerd worden);

Afvalscheiding;

Opstellen Plan van Aanpak voor vermindering energieverbruik;

Kwartaalregistratie van verbruik elektra, gas en water;

Gebruik van groene stroom;

Geen gebruik van wax, glitters, lak op verse producten;

Alleen gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen;

Werknemers worden minimaal conform CAO behandeld.

Daarnaast kopen gecertificeerd duurzame bloemisten geen kunstmatig geverfde bloemen in.

Minimaal 6 maanden aantoonbaar inkoop percentage duurzame bloemen

Duurzaam assortiment bloemen en planten
Duurzame bloemisten moeten ieder jaar een percentage van hun producten (bloemen, planten en snijgroen) duurzaam inkopen. Dit is per niveau verschillend:

Gouden niveau: minimaal 50%

Zilveren niveau: minimaal 30%

Bronzen niveau: minimaal 15%

Deze duurzame producten zijn bijvoorbeeld gecertificeerd voor Biologisch, On the way to PlanetProof, MPS of Max Havelaar/Fair Trade.

Afval(scheiding) en verpakkingen
Bloemisten scheiden hun afval – zoals plastic hoezen, groenafval, karton en papier. Bovendien wordt afval van eenmalige verpakkingen op een centraal punt verzameld om het te verwerkingen/recyclen. Dit kan bijvoorbeeld op de veiling.

Duurzame energie en –besparing
Met behulp van verschillende eisen om het energieverbruik te beperken, proberen we met elkaar de milieubelasting te verlagen. Dit doen de duurzame bloemisten door ieder jaar een Plan van Aanpak op te stellen hoe ze hun energieverbruik gaan verminderen.

Bovendien gebruiken keurmerkhouders volledig groene stroom.

Milieuvriendelijke schoonmaak
Schoonmaakmiddelen, zoals chloor, kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Duurzame bloemisten mogen daarom geen chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruiken. Ook moeten alle schoonmaakmiddelen veilig worden opgeborgen. Op die manier worden medewerkers niet continu met schadelijke stoffen blootgesteld en hebben onbevoegden geen toegang tot de middelen.

Zorg voor medewerkers
Een veilige en fijne werkomgeving is belangrijk, ook voor bloemisten. Op het bedrijf dient het CAO voor bloemendetailhandel aanwezig te zijn en naar te worden verwezen wanneer iemand in dienst komt of een nieuw contract krijgt. Daarnaast kunnen duurzame bloemisten punten scoren met keuzemaatregelen als een huishoudelijk reglement, een erkend leerbedrijf zijn of het in dienst hebben van medewerkers “met afstand tot de arbeidsmarkt” (WAO, WIA, Wajong).

Hoe komen de eisen van de Barometer tot stand; wie bepalen die?
De criteria van de Barometer komen via vastgelegde procedures tot stand (Europese normen ISO/IEC17065), met behulp van het SMK College van Deskundigen Plantaardig en in samenwerking en afstemming met milieuorganisaties, koepelorganisaties, maatschappelijke organisaties (NGO’s), branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.

Via openbare hoorzittingen wordt voor de criteriaontwikkeling verdere afstemming gevonden met onder meer bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Wie controleert of een bloemist voldoet aan de eisen van de Barometer?

De onafhankelijke certificatie-instelling controleert of bloemisten aan de criteria van de Barometer voldoen. Bij een positieve beslissing reiken deze het certificaat uit. Periodieke inspecties door deze certificatie-instelling vindt plaats onder toezicht van de Raad voor Accreditatie, en op basis van Europese normen ISO/IEC17065.

Is de barometer betrouwbaar, transparant en gecontroleerd?

Ja, want de betrouwbaarheid van een keurmerk staat of valt met de borging ervan. Bij de Barometer Duurzame Bloemist is dat goed geregeld.

De criteria van de Barometer komen via vastgelegde procedures tot stand met behulp van het SMK College van Deskundigen Plantaardig. Via openbare hoorzittingen wordt voor de criteriaontwikkeling verdere afstemming gevonden met onder meer bedrijven en maatschappelijke organisaties. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of producten, processen of diensten aan de criteria voldoen. Deze werkwijze verzekert een breed maatschappelijk én betrouwbaar draagvlak.